Sağlıklı olmak için spor yapmak dünyada kabul görmüş bir kuraldır. Peki spor yaparken sağlıksal tehlike olabilir mi? Her hangi bir yanlış ile fiziksel yada iç hastalıklar baş gösterebilir mi? Spor yaparken ani baş ağrısının nedeni nedir? İşte tüm bu soruların cevabını siz değerli okuyucularım için hazırladım. Alanın da uzman olan kişiler tarafından alınan bilgilerdir.
Spor Yaparken Ani Baş Ağrısına Dikkat!
Eğer spor yaparken ani baş Ağrısı şikayetiniz varsa, bilhassa de bunu daha önce hiç yaşamadıysanız, hekiminize danışarak ciddi bir şey olmadığından emin olabilirsiniz. Ani ve şiddetli baş ağrısına, boynun kasılması, bilincin azalması ve görüşün bozulması da eşlik ediyorsa acilen tıbbi yardım almanız gerekir.Spor yaparken birincil ağrılar yoğun egzersiz sırasında ya da sonrasında ortaya çıkarlar. Bu sporlar koşu, Tenis, basketbol ya da ağırlık kaldırma olabilir. Egzersiz baş ağrıları, seks ile de tetiklenebilirler. Bu baş ağrılarına kafatasının içindeki kan damarlarının genişlemesinin neden olduğu düşünülmektedir. Diğer nedenleri sıcakta, çok nemli ya da yüksek rakımlı yerlerde spor yapmaktır. Zonklama ve ağrının başın her iki tarafında olması tipik belirtilerdendir. Belirtiler 5 dakika ila 48 saat arasında sürebilirler.
İkincil baş ağrılarına medikal sorunlar yol açar, örnek olarak sinüs enfeksiyonları, iyi ya da kötü huylu bütünörler, serebrospinal sıvının akışının engellenmesi, damarlarda kan akışının azalması, beyin ve beyin zarı arasında kanama gibi. İkincil baş ağrısı yaşayan kişilerin ortalama yaşı 42’dir. Belirtileri arasında zonklamanın eşlik ettiği ağrı, kusma, bilinç kaybı, boynun kasılması ve en az bir gün süren çift görme şikayeti bulunur. İkincil baş ağrılarının nedenleri arasında migren, süreğen obstrüktif akciğer hastalığı ve anaboliksteroid kullanımı bulunur.
Subaraknoid kanamaların nedenlerinden olan beyin anevrizmaları hayatı tehdit eden acil durumlar olabilir. Subaraknoid kanamaların diğer nedenleri arasında kafaya alınan travma, kanamalı hastalıklar, kan sulandırıcıların kullanımı, beyne giden ya da beyindeki damarların hasarlı olması bulunur. Subaraknoid kanamanın ana belirtisi ani başlayan şiddetli baş ağrısıdır.
Ağrı genelde kafatasının arkasında daha kötü olur ve kafanın arkasındaki ani bir şaklama ya da patlama hissiyle başlayabilir. Diğer belirtileri arasında bilincin azalması, kafa karışıklığı, boyun ve omuz ağrıları, boynun kasılması, ışığa titiziyet, nöbetler, çift görüş ve kör noktalar bulunur. Eğer subaraknoid kanama belirtileri spor yaparken ani baş ağrısına eşlik ediyorsa acilen tıbbi yardım alınmalıdır.
Hemen Sağlık
Yorumlar
Yorum Gönder