Meme Kanseri Yayılmasına Karşı Nasıl Önlem Alınmalı!


Özellikle kan yoluyla beyin ve omurgaya yayılım gösteren kanser olaylarında tedavi şansı da azalabildiği için tedavinin vakit kaybedilmeden planlanması gerekiyor. Memorial Şişli Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Gökhan Akdemir, 4 Şubat Dünya Kanser Günü öncesinde “meme kanserinin beyin ve omurga sağlığına etkileri” ile ilgili bilgi verdi.

Kadınlarda erkeklere oranla 100 kat fazla rastlanıyor

Kadınlarda görülen kanserlerin aşağı yukarı %25’i meme kanseridir. Meme kanseri olan ya da tedavi altında olan hastaların metastaz yani kanserli dokunun bedenin diğer bölgelerine sıçraması konusu ile ilgili bilgili olmaları önemlidir. Memede ortaya çıkan kanser hücreleri, kana karışarak beyne ve omurga kemiklerine ulaşabilmektedir.

Şiddetli baş Ağrısı ve vücutta kuvvet kaybına dikkat edin!

Meme kanseri akciğer kanserinden sonda beyne en fazla sıçrayan kanser türüdür. Meme kanserlerinin %10-30 arası beyne metastaz yapmaktadır. Meme kanseri hücrelerinin beyne veya omurgaya sıçraması farklı belirtiler verebilmektedir. Metastazlar genelde, meme kanseri tanısı konulduktan birkaç yıl sonra ortaya çıkmaktadır.

Beyne sıçrayan hücreler zamanla büyüyerek beynin fonksiyonlarında bozulmaya neden olur. Meme kanseri tedavisi gören veya daha önce tedavi alan hastaların bazı belirtileri bilmeleri ve dikkat etmeleri önemlidir.

• Giderek artan baş ağrısı; Şiddeti giderek artan baş ağrısıdır. Daha çok sabahları kalkınca ortaya çıkar ve bazı durumlarda ağrıya bulantı kusma, bulanık görme eşlik edebilir. Bu kafa içi basıncın kanser sebebiyle arttığını ifade eder. Ağrı tipi migrene benzemez. Devamlıdır. Ağrı kesicilere cevap verir yalnız tümüyle kesilmez.

• Nöbet geçirme; Konuşma sorunluluğu, yüzde, dudaklarda seğirme, kol ve bacaklarda istem dışı hareketlerin olması, tüm bedenin kasılarak bayılması, kendini kaybetme biçiminde olabilir. Kanser hücrelerinin beyindeki kabuğu etkileyerek fonksiyonların bozulmasına neden olması sonucudur.

• Kuvvetsizlik, hissizlik; Yüzde felç, kol ve bacaklarda kuvvet kaybının başlaması ve giderek artması, yürüyememe, yürürken düşme, vücudun aynı tarafının uyuşukluk önemli belirtilerdir. Bedeni hareket ettiren ve hissiyatını alan beyindeki bölgenin kanser hücreleri tarafından etkilenmesi sonucudur.

• Dengesizlik; Kanser hücreleri beyincik bölgesine sıçramışsa dengeyi kontrol eden beyincik etkilenmiştir. Yürürken denge kaybı, bir tarafa çekme, ayakta duramama gibi belirtiler olur.

Gece artan ağrıları kesinlikle önemseyin

Meme kanseri omurgaya sıçramış ise bel boyun veya sırt ağrıları yaşanabilir. Ağrının geceleri artması önemli bir belirtidir. Kanser hücrelerinin omurga kemikleri tutması sonucu kemikte ve kemiğin içinden geçen sinirlerin etkilenmesi sonucu ağrı oluşur. Bununla beraber kanser hücrelerinin omurgaya yerleşmesi, omurganın dayanıklılığını azaltmaktadır.

Ağır kaldırma ya da düşme sonucu kırılmalara neden olabilmektedir. Bu kırılma ve çökmeler omuriliği etkileyerek kol ya da bacaklarda kuvvetsizlik, idrar ve büyük Abdestini kaçırmaya neden olabilmektedir. Uzun kemiklerde yaşanan kırılmalar, kol ve bacaklardaki sinirleri etkiyerek uyuşmaya ve hareket kısıtlılığına neden olabilmektedir.

Yorumlar