Hamilelik Döneminde Beslenmeye Dikkat!



Gebelik dönemi en çok dikkat isteyen ve bir o kadar da hassas olunması gereken bir dönemdir. Özellikle eşlerin bu dönemde birbirlerine çok destek olması gerekir. O açıdan bu dönemde yapılan her şey bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Hamilelik döneminde anne sağlığına iki kat daha fazla dikkat etmelidir. Her hangi bir tütün veya alkol tarzı şeyler tüketmemelidir.

Hamilelik Döneminde Beslenmeye Dikkat!


Bir kadın için en zor dönem hamilelik dönemidir. Bu dönemde yapılan her yanlış çocuk ve annenin sağlığı için ciddi tehlikelere yol açabilir. O yüzden bu dönemde diğer zamanlara nazaran daha temkinli ve dikkatli gidilmelidir. Sağlıklı beslenme ve düzenli bir hayat biçimine geçilmelidir. Uyku düzeni beslenme düzeni gebelik boyunca dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Özellikle gebelik döneminde tuz ve şeker tüketimine dikkat edilmelidir. Bu konuda Op. Dr. Hüseyin Mutlu açıklamalarda bulunuyor.


Gebelik döneminde tuz ve şeker tüketimine dikkat!

Hamilelik sürecinde annenin doğru beslenmesi, bebeğin sağlığını yakından ilgilendiriyor. Bu dönemde sıklıkla görülen aşırı tuz ve şeker kullanımı, hem anneye hem de bebeğe zarar verebiliyor.

Memorial Hizmet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Hüseyin Mutlu, hamilelik döneminde tuz ve şeker tüketiminde dikkat edilmesi gerekli olanlar ile ilgili bilgi verdi.

Tuzu komple hayatınızdan çıkarmayın
Hamilelik döneminde anne ve bebek sağlığını etkilediği gerekçesiyle tuzu tamamıyla kesmek doğru bir yaklaşım değildir. Anne ve bebeğin sağlığı için diğer elementler gibi sodyum yani tuza da ihtiyaç vardır. Tuzu tamamıyla kısıtlamak yerine yemeklerin ve sebzelerin lezzetini sağlayacak oranda kullanılmasına dikkat etmek gerekir. Günde bir çay kaşığını geçmeyecek biçimde kullanılan tuz anne ya da bebeğe bir zarar vermemektedir. Ancak hamilelik öncesinde yüksek tansiyon problemu olan anne adaylarının tuzu tamamıyla kısıtlamaları gerekebilmektedir.

Aşırı tuz kalp ve böbreğinizi etkileyebilir
Gebelik döneminde fazla tuz tüketilmesi aşırı sıvı birikimiyle beraber, bilhassa bacaklarda ve yüzde ödeme neden olabilmektedir. Yüksek tansiyonla beraber böbrekler ve kalbi de etkileyen aşırı tuz tüketimi, anne adayında ağır tablolar oluşturabilmektedir. Hamileliğin her döneminde tüketimine dikkat edilmesi gereken tuz kullanımı, ciddi mide rahatsızlıklarına da yol açarak kalitesiz bir gebelik süreci yaşanmasına neden olabilir.

Düzenli olarak şeker denetimi yapın
Hamilelik döneminde, hormonlarının şeker metabolizmasında diyabet hastalığına benzer bir tablo oluşturmasıyla ortaya çıkan gebelik şekeri belirti vermeden ilerleyebilir. Klasik diyabetteki gibi ağız kuruması, sık idrara çıkma ve aşırı su tüketimi hamilelikte esasen görülen belirtilerdir. Gebelik şekeri varlığını ortaya koyabilmek için hamileliğin 24-28 haftaları arasında şeker yükleme testi yapılması gereklidir.



Gebelik şekeri erken doğuma yol açabilir
Gebelikte görülen diyabet hastalığının fazla şeker tüketilmesi ile direkt ilgisi bulunmamaktadır. Ailesinde diyabet hikayesi olan anne adaylarının yanı sıra:

- Önceki hamilelikte gebelik şekeri teşhisi konulan

- 35 yaşından büyük

- Polikistik over sendromu olan

- Önceki doğumunda 4 kg. üzeri bebek dünyaya getiren

- Hamilelikte sigara kullanan anne adayları gebelik diyabeti bakamından risk altındadır.

Plasenta yoluyla beslenen bebek annedeki yüksek şekerden olumsuz etkilenmektedir. Bebeğin büyük doğmasına neden olabilen gebelik şekeri kontrol altına alınmazsa, akciğerlerin gelişememesi; doğumsal sorunluluklar, erken doğum hatta bebeğin kaybına bile neden olabilmektedir. Hamilelikte saptanan gebelik şekeri genelde bebek dünyaya geldikten sonra düzelmektedir. Ancak, doğum yapan annelerin aşağı yukarı % 10'unda gebelik diyabeti kalıcı diyabet hastalığı olarak devam edebilir.



Masum sandığınız gıdalara dikkat edin
Anne bebek sağlığı bakımından hamilelik döneminde tüketilen besinlere dikkat etmek gerekir. Her ne kadar gebelik şekerinin tatlı tüketimiyle doğrudan bir ilgisi bulunmasa da yoğun şeker içeren tatlılardan uzak kalmak önemlidir.

- Beyaz un içeren gıdalar yerine, tam buğday ve çavdarlı ürünleri tercih edilmelidir.

- Meyve tüketimini de sınırlandırmak gerekir. Meyvelerin çoğu vitaminle beraber posa içermesine rağmen şeker içerdiği unutulmamalıdır.

- Bol sıvı tüketimi ve hafif egzersizler, kan şekeri dengesinde önemli rol oynamaktadır.

- Ara öğün olarak tüketilecek olan kuru meyve ve bir avuç kuru yemiş hem şeker dengesi hem de bağırsak düzeni için yararlıdır. Tokluk hissinin yanısıra vitamin ve elektrolit dengesine de katkıda bulunur.

- Sıvı ihtiyacını gidermenin en sağlıklı yolunun su içmek olduğu unutulmamalıdır. Çay ve kahve tüketiminde 2 bardağı geçmemeye özen gösterilmelidir.

- Hazır meyve suları yerine, evde sıkılmış taze meyve suları tüketilmelidir.

- Cips, hazır çorba, konserve, hazır gıdalar, ketçap ve hazır salata sosları çok miktarda tuz içerdiği için hamilelik döneminde tüketilmemelidir.

- Enerji içecekleri elektrolit içerdiği için yararlıdır ancak içerdiği fazladan sodyum bileşiklerinin de tuzlu olduğu unutulmamalıdır.

- Beyaz peynir, zeytin ve aynısı gıdalar suda bekletilerek tüketilmeli ya da az tuzlu olanları tercih edilmelidir.

Yorumlar