Dijitaller Göz Sağlığını Tehdit Ediyor!


Dijitaller hayatımıza girmeye başladıktan sonra bir takım hastalıklarda artmaya başladı. Telefon, tablet, bilgisayar ve televizyon derken günün büyük bir kısmı dijital aletlere bakmakla geçiyor. Hal böyle olunca bel, boyun parmak ve göz hastalıkları baş göstermeye başlıyor. Bu hastalıklar karşısında ne gibi önemler alacağınızı sizler için hazırladık.

Konu ile ilgili bilgi veren, Okan Üniversitesi Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Başak Bostancı ''Parmaklarda uyuşma, ense ve boyun ağrıları gibi kas ve eklem sorunların yanı sıra, göz ve görme hakkında sorunlar da dijital araçların uzun süre kullanımına bağlı gelişebilecek sorunlar arasında sıralanmakta'' dedi.

Dijital alet kullanımının zararları

Dr. Bostancı, ''Dijital göz yorgunluğu sendromu, bilgisayar, telefon ve tablet kullanımı esnasında ya da kullanımının sonrasında ortaya çıkan bir dizi oküler yüzey sorun ve görme sorunu olarak tanımlanmaktadır. Hastaların en fazla şikayet ettiği sorunlar arasında gözlerde yorgunluk, kaşıntı, kızarıklık, kuruluk, yanma, sulanma; bulanık ya da çift görme, yavaş odaklanma, renklerin algılanmasında bozulma ve baş ağrısı yer alır. Bu sorunlar birçok kişide bu tür ekranların kullanımına bir süre ara verilmesi ile hafiflerken, bilhassa altta yatan göz kuruluğu, alerji, ve aynısı göz sorunları olan kişilerde mevcut göz hastalığının kötüleşmesine yol açarak yaşam kalitesini ve göz sağlığını bozabilir. Yapılan çalışmalarda bu durumun iş hayatında üretkenliği %40'a kadar azaltabileceği ortaya konmuştur'' şeklinde konuştu.



Göz sağlığı için alınabilecek önlemler

Dr.Bostancı; ''Göz yorgunluğu tedavisinde çizilecek rotada ilk yapılması gereken bu duruma neden olabilecek mekanizmaların belirlenerek ortadan kaldırılması olması gereklidir. Burada alınabilecek önlemler, çevresel etkenlerin değiştirilmesi ve göz bakımı ile alınabilecek önlemler olarak gruplandırılabilir.

Çevresel etkenlerden ilk düzenlenmesi gereken etken ışıklandırmadır. Parlak ışıklar, ekrandan göze direk yansıyan güneş ışığı ve tepe floresan lambaları çoğunlukla kamaşmaya yol açarak gözlerde rahatsızlık yapar. Çok parlak veya karanlık olan bir odada dijital ekran kullanan kişilerde göz yorgunluğuna daha sık rastlandığı, yine daha koyu ekran rengi kullanan kişilerde gözlerde kuruma şikayetinin daha çok saptandığı çalışmalar ile ortaya konmuştur. Ekran parlaklığı ortam aydınlatması ile benzer olmalı ve karşıtlık mümkün olduğunca arttırılmalıdır. Dijital ekranların gözlerden aşağı yukarı olarak 90 cm uzaklıkta olması, ekranın orta noktasının göz seviyesinin aşağı yukarı 15 cm altında konuşlanması tavsiyelmektedir. Gözlere çok yakın bilgisayar, tablet ya da cep telefonu kullanımı, artmış bir yakın görme ihtiyacına yol açarak göz kaslarının fazla çalışmasına neden olmakta, bu durum da gözlerde yorulma, şakak ve baş ağrısı gibi semptomların ortaya çıkmasına yol açmaktadır.

Tüm bunların yanı sıra hastaların gün içinde makul miktarda sıvı alımının sağlanması, beslenmelerinde esansiyel yağ asitlerinin ve vitaminlerin dengeli bir biçimde verilmesi, uyku düzenlerinin korunması, altta yatan göz kuruluğu tedavisinin açısından önem arz etmektedir. Ortam ısıtmasının makul ayarlanması, klima ile havalandırılan ofis ortamlarında gözlerin kurumasının engellenmesi için ortam nemlendiricilerinin kullanılması da iş yerlerinde alınabilecek önlemler arasında yer alır.

Dijital göz yorgunluğu tedavisinde en önemli basamak göz hekimince yapılacak ayrıntılı muayene ile kişide diğer bir göz sorunun olmadığının ortaya konması, hastanın bilgilendirilmesi ve şahsa özel tedavi tekniğinin geliştirilmesi ile olacaktır" dedi.






Yorumlar