Antibiyotik Vajinal Mantarı Tetikliyor mu?



En sık etkili olan ve mantar enfeksiyonu açısından riski arttıran antibiyotikler tetrasiklin ve penisilin grubu ilaçlardır.

Özellikle geceleri artan ve huzursuzluk veren kaşıntı ile kendini gösteren mantar enfeksiyonunda vajinadan salgılanan vajen salgısı miktarı artar.

Mantar bulaşmalarında dış genital organlarda yanma, kızarıklık, şişkinlik ve idrarla temasta yangı görülebilir.

Mantar bulaşmalarında her zaman akıntı söz konusu olmaz. Ancak var ise genelde beyaz renkli ve süt ya da peynir kesiği biçiminde parçalı halde olabilir. Kadınlar arasında değişiklik gösterebilir.

Vajnal mantar kesinlikle muayen edilmeli ve doğru teşhis konmalıdır. Bazen bu enfeksiyon ile beraber diğer sağlık problemleri da görülebilir.

Vajinal mantara karşı ne yapılmalı? 
Doktorun uyguladığı tedavi haricinde kesinlikle pamuklu iç çamaşırı giyilmelidir. Naylon ve sentetik kumaşlardan kaçınmak gerekir. Vajina sürekli temiz tutulmalıdır yalnız pH dengesini bozan duş jeli, sabun gibi ürünler kullanılmamalıdır.

-Çamaşırlar kaynatılarak yıkanmalı ve ütülenmelidir.

-Çamaşırlar sıklıkla değiştirilmelidir. Vajen salgısı artacağından nem oluşur ve nemlenen çamaşır enfeksiyonu harekete geçirir.

-Dar kıyafetlerden kaçınılmalıdır.

-G-string gibi rahatsız edici çamaşırlar tercih edilmemelidir.

-Tahriş edici tuvalet kağıtları, kokulu ürünler, genital parfümlerden uzak durulmalıdır.

-Tampon kullanılmamalı ve parfümlü prezervatif tercih edilmemelidir.



Yoğurt vajina sağlığını koruyor
Vajinal mantara karşı bilhassa yoğurdun etkili olduğu söylenmektedir. Yoğurdun içinde bulunan probiyotik laktobasiller kadınlarda vajina ekosistemini güvenliğini sağlamaktadır. Kadınların derli toplu olarak yoğurt tüketmesinin bilhassa vajina sağlığı açısından yararlı olduğu bilinmektedir.

Yorumlar