Portakal kabuğu yüzde 5 oranında minarel tuzlar, organik asitler, yüzde 5-8 oranında flavonoidler ve yüzde 1-2 esansiyel yağlar içerir. Portakalın kabuğunda bulunan citrus aurantium un kanser ve damar tıkanıklıkları gibi birçok hastalıkta kullanmıyla ilgili birçok farklı bilimsel yayın mevcuttur.
Portakal kabuğunun faydaları
Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu, portakal kabuğunun (Citri sinensis pericarpium) iştahsızlıkta kullanılabileceğini belirtmiştir.
İçeriğinde potasyum, protein, B ve E vitaminleri bulunan portakalın kabuğunda bulanan karoten, kanı temizlediği için cilde de çok yararlıdır.
Güzelliğin sırrı bu kabuktadır. Portakal kabuğu özü yine cilt için çok önemli bir şifalı bitki olan biberiye özü ile birleşince harikalar yaratıyor. Bu karışım ciltteki sorunları yok ediyor.
Portakal kabuğu ısıya dayanıksız olduğu için kaynatılmamalı, üzerine kaynar su dökülerek haşlanmalı ve tüketilmelidir.
Portakal kabuğu ağzı sıkı bir şekilde kapalı olarak, ışık, oksijen ve neme karşı korunaklı biçimde ve 20ºC’nin altında bir ısıda saklanmalıdır. Aksi durumda allerjiye neden olabilir.
Teksas Üniversitesi Tıp Merkezinin yaptığı bir araştırmaya göre portakal suyu böbrek taşlarının yeniden oluşumunu engellemeye yardımcı oluyor. Böbrek taşı problemi geçirenlere her gün bir bardak portakal suyu içmeleri önerilmiştir.
Biberiyenin yapraklarının özü, yaralar ve kesiklerin giderilmesinde kullanılıyor. Portakal kabuğu yağı ise derideki bazı sorunları gideriyor. Portakal ve limonun kabuklarındaki özler neticesinde, deride çok yönlü güzelleştirici etki yaratılıyor. Sorunları gideren, deriye aydınlık ve parlaklık veren portakal ve limon özleri, biberiye gibi doğal başka bir yağ ile buluşturulduğunda mükemmel bir cilt sağlıyor.
Portakal kabuğu yağının bir başka özeliği de selülit düşmanı olması.İçeriğindeki mineral tuzlar, organik asitler yağları eritmede önemli etken maddeler de ihtiva ediyor. Portakal yağındaki etken madde, deri altındaki kan ve lenfatik dolaşımı hızlandırıyor.
Portakal kabuğu Nasıl Tüketilir:
Portakal kabuğunu tüketmeniz için organik portakalları öneriyoruz. Önce kabukları iyice yıkayın ve beyaz kısmını kesip iyice temizleyin. 1 gün kadar kurumaya bırakın. Sonra olabildiği kadar ince doğrayıp, kurutmaya devam edin (2 gün). Daha sonra portakal kabuklarını kurutun. (Hemen küçük doğramaya çalışırsanız çok sıvı kaybediyor. İlk kurutmayı uzatırsanız küçük parçalara ayırmak zor oluyor). Toz haline getirip, eleyin.
Portakal kabuklarını rendeledikten sonra kurutarak da kullanabilirsiniz. Rendelediğiniz portakal kabuklarını salatalarda, ufak dilimlere böldüğünüz portakal kabuklarını da çay yaparak tüketebilirsiniz.
Portakal kabuğu tozu ile Bağırsaktaki kurtları atan kür:
Bir su bardağına 2 yemek kaşığı portakal tozunu dökün
bardağın yarısnı kadar süt koyun
kalanına su koyun
Sabah aç karna için büyük tuvaletinizi yapana kadar yemek yemeyinbüyük tuvaletinizi yaptığınızda bağırsaklarınızda ne kadar kurt varsa döküldüğünü
görecekiniz bir hafta sonra işlemi tekrarlayın ayrıca çocuklarda boy uzatır.
Lütfen paylaşalım
Yorumlar
Yorum Gönder