Mor Soğanın Faydaları


Soğan eski çağlardan beri gıda olarak kullanılan şifalı bir bitkidir. Binlerce yıl önce taşlara yazılan yazılardan fevkalade yararlı olduğunu görüyoruz. Soğanın halk hekimliğinde kullanılması binlerce yıllık tecrübeye dayanır. Bunlar papirüs kağıtlarına veya taşlara yazılarak ifade edilmiştir. Soğanın birçok hastalıklara karşı kullanılması ihtiva ettiği bazı etkili maddelerden ileri gelmektedir. Mesela taşıdığı sulfosid sebebiyle antibiotik etkiye sahiptir.Ve vücudu Grip, soğuk algınlığı vb üst solunum yolu enfeksiyonları na karşı dirençli hale getirir. Mor Soğanın halk hekimliğinde uzun süre kullanılan ve bilimsel olarak da kliniklerde etkisi tesbit edilen iki önemli tedavi edici özelliği vardır.


Mor Soğanın Faydaları
Mor Soğan suyu kalbi kuvvetlendirmektedir, Taşıdığı esterler kanın pıhtılaşmasını engeller.
-Sogan suyunun bal ile karıştırılarak tüketilmesi, sinirsel rahatsızlıkların tedavisinde, sesin güzelleşmesinde, boğaz iltihabı tedavisinde, öksürük, bronşir ve boğaz ağrısına karşı ilaç olarak kullanılabilmektedir. Bunun için hazırlanan macundan günde 3 çorba kaşığı tüketilmelidir.
-Kan yaüretimine faydalı olur. Kalp çarpıntısını önler. Kan basıncını (tansiyonu) düşürücü faydası bulunmaktadır.
-Safra kesesi salgısını fazlalaştırır ve bunun neticesinde taş oluşumunu engeller.
-Şeker rahatsızlıgına karşı bol miktarda mor soğan tüketilmelidir. El ve ayak tırnaklarının çabuk kırılmasını önlemek için tırnakları sık sık mor soğan suyu ile ovmak gereklidir.
-Kesik ve yanık yaralarının mikrop kapmaması için mor soğan suyu sürülür.
-Ayak bacak karın göğüs ve ellerdeki şişmelere karşı günde üç defa yemeklerden önce birer çorba kaşığı soğan suyu içilir.
-Burun kanamalarını durdurmak için soğan yumrusu iki parçaya bölünür yarısı burnun önüne bağlanır.
-Çıbanları olgunlaştırmak için soğan yumrusunu oluşturan yapraklar haşlanarak çıban üzerine katılır.
-Nasırları yok etmek için sirke ile beraber kaynatılan mor soğan nasır üstüne koyularak bağlanır ve ara ara bu işlem tekrarlanır.
Bagırsak veya Dizanteri iltihaplarına karşın çiğ yumurta sarısını taze tereyağı iyice ezilmiş kimyon tohumu ve çok miktarda soğan suyu karıştırılıp gün içerisinde üç defa birer çorba kaşığı yenilmektedir.
İdrar yolları rahatsızlıklarında taze kesilmiş ve ısıtılmış soğan sıcak sıcak ağrıyan kısmın üstüne konur ve bu işlem birkaç kez tekrarlanır.
-Karın ağrılarına ve mide kanamalarına karşı çok ince doğranmış soğan süt ile birlikte kaynatılarak içilir.

Yorumlar