Göze İyi Gelen Besinler


Yaşımız ilerledikçe bir çok organ görevini yeterince yapamamaya ve işlevlerini yavaş yavaş kaybetmeye başlarlar. Bu organların başında da göz geliyor. Bir çok hastalık gözü de etkiliyor. Ayrıca bir çok ilacın yan etkisi olarak görme bozukluklarının da yer aldığını hesaba katarsak, hastalıklar gözümüzü tehlikeye atıyor.

Göz uzmanı doktorların yaptığı bir araştırmaya göre, dünya genelinde 25 milyondan fazla insan, 55 yaşından sonra körlüğe yol açan, yaşlılığa bağlı maküler dejenerasyon ve katarakttan şikayetçi. Bu iki hastalık büyük oranla göz oksidasyonu ve iltihaplanmasından ötürü ortaya çıkıyor. Uzmanların yaptığı açıklamaya göre lutein ve zeaxanthin isimli besim maddeleri açısından zengin gıdaları tüketmek, kronik göz hastalıkları riskini minimize ediyor.

İşte Göze İyi Gelen Besinler

Karalahana: Trabzon ve de özellikle Karadeniz sofralarının olmazsa olmazı karalahanın içinde bol miktarda beta-karoten, lutein ve de zeaxanthin bulunur. Ayrıca karalahana kanserle mücadelede önemli bir besindir, içinde kanserle mücadele eden antioksidanların yanı sıra yararlı birçok vitamini bünyesinde barındırır. Bir kase karalananın içerisinde tam 23,9 mg lutein ve zeaxathin bulunur. Karalahana ile Karadeniz’de birçok yemek yapılabilir. Dilerseniz salatanıza katabilir, dilerseniz çorbasını yapabilir, dilerseniz de dolmasını yapabilirsiniz.

Ispanak: Çocuk yaştan bizlere sevdirilen ve de demir bakımından oldukça zengin olan ıspanak, göz içinde çok önemli bir besin. Bir tabak ıspanakta 20,4 gr lutein ve zeaxanthin yer alıyor. Lutein ve zeaxanthin bakımından zengin olan diğer besinlerle beraber tüketebilirsiniz. Ispağın salatasını yapabilir, yumurta ile karıştırıp yoğurtla tüketebilir, tadını seviyorsanız suyunu içebilirsiniz. Ispanağı pişirerek yemeniz sizin için daha faydalı olacaktır. Çünkü ıspanağı pişirdiğimizde lutein vücut tarafından daha iyi emilecektir.

Brokoli: Damak tadımıza pek uygun bir besin olmasa da brokoli lif bakımından ziyadesiyle zengin bir c vitamini deposudur. En önemlisi görmemizi iyileştiren lutein, zeaxanthin ve de beta-karoten bakımından çok yararlıdır. Brokolinin salatasını yapabilirsiniz, çorba olarak da tüketebilirsiniz.

Safran: Yapılan klinik araştırmalarda safran bitkisinin retinaya olan kan akışını arttırıcı özelliği ile retina hasarı, iskemik retinopati ve yaşa bağlı olarak gelişen makula dejenerasyonu tedavisinde kullanılabileceği yönünde sonuçlar elde edilmiş. Özellikle göz için safran çayı tavsiye edilir.

Safran Çayı Nasıl Yapılır?
1 bardak safran çayı için 6-7 adet safran kullanabilirsiniz. Suyu kaynattıktan sonra 1-2 dakika soğumasını bekleyin ve safranı koyduğunuz bardağa dökün. Suyun rengi amber rengine dönene kadar bekleyin. Genellikle 5 dakika demlemek yeterlidir. Safran çayına çubuk tarçın ve/veya kakule atabilir, şekerle tatlandırabilirsiniz.

Yorumlar