Ejder Meyvesi (Pitaya) Nedir, Nerelerde Yetişir? Kaktüsgiller familyasının gece açan kaktüs türüdür. Ticari amaçla yetiştirilen bir meyve türüdür. Anavatanı Güney Amerika ve Asya olan pitaya, İsrail, Filipinler, Endonezya, Güney Çin, Tayvan, Tayland, Meksika gibi birçok ülkede yetiştirilmektedir.
Ülkemizde de son birkaç yıldır üretimine başlanılan ejder meyvesi Mersin ilinde verimi her geçen yıl artan şekilde yapılmaktadır.
İsmi yetiştirildiği ülkelere göre değişiklik gösteren bu meyve; “pitaya“, “pitahaya“, “kaktüs meyvesi“, “ejderha meyvesi“, “çilek armudu“, “dragon meyvesi” adlarıyla da anılmakta ve bilinmektedir.
B vitamini türevleri ve C vitamini ile kalsiyum, demir, fosfor, potasyum gibi mineraller açısından da oldukça zengindir. Antioksidan özelliği bulunmaktadır. Lifli bir yapıya sahiptir.
Pitaya meyvesinin iç rengi kırmızı ve beyaz olmak üzere iki çeşit olup, çekirdekler meyve içerisine dağılmıştır. Kırmızı renkli olanları daha tatlı ve keskin bir aromaya sahiptir.
Ejder meyvesinin faydaları:
İçerdiği besin ve mineraller itibariyle gözleri kuvvetlendirir.
Pitaya meyvesi, yüksek C vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum içermektedir.
Yüksek tansiyonu önleme özelliği vardır.
İçerdiği kalsiyum sayesinde güçlü iskelet sistemi ve kemikler için yararlıdır.
Vücudun nem dengesini kontrol altında tutar.
Pitaya meyvesi antioksidandır (phytoalbumins) ve son derece zengin çözülebilir lif içerir.
Tip 2 Diyabet hastaları için mükemmel bir meyvedir.
Cinsel gücü artırmada oldukça etkilidir. Afrodizyak etkisi vardır.
Yorumlar
Yorum Gönder