Bitki Çayı İçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kış mevsiminde bağışıklığı güçlendirmek veya grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkları daha çabuk atlatmak amacı ile içilen bitki çaylarının tüketiminde bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Uzmanlar çayların sade tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Çünkü diğer bitkilerle karıştırıldığında bitki çaylarının etkisi azalıyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse, özellikle kış aylarında tüketimi artan bitki çaylarının karıştırılması halinde etkilerinin azalabileceğini vurgulayarak bir arada değil, tek tek tüketilmesini önerdi.
Karışık olmayan bitki çaylarını çocuk, yetişkin veya yaşlıların günde 2 fincan tüketebileceğini söyleyen Dyt. Gizem Köse, “Kantaron, enginar, hindiba, karabaş, civanperçemi gibi çaylar içerdikleri farklı etken maddeleri ile ilaç etkileşimlerine sebep olabilmektedir. Dolayısıyla bu gruplarda özellikle ilaç kullanan bireyler öncesinde doktoruna danışmalı ve bu konuda onay almalıdır” diye konuştu.
Bazı karışık bitki çaylarının karaciğeri yorduğunu böylece bağışıklık sistemini güçlendirmek bir yana daha da zayıflatabildiğini dile getiren Dyt. Köse, “Benim önerim her bitki çayının sade olarak tüketilmesi ve boğazda ağrı var ise ılıkken bal eklenmesi yönündedir” ifadelerini kullandı.

Hangi bitki çayı nelere iyi geliyor
Her bitki çayının farklı etkileri olduğunu belirten Dyt. Köse hangi bitki çayının nelere iyi geldiğini anlattı…
Kış çayı olarak satılan çayların çok karışık olmamasına dikkat edilmeli. Kuşburnu, adaçayı, karanfil, tarçın, zencefil ve papatya gibi karışımlar tüketime uygundur. Ancak mümkün oldukça her çayı tek başına tüketerek bağışıklık sisteminizi daha güçlü hale getirebilirsiniz. Her çay ayrı ayrı tüketildiğinde gün içerisinde birkaç seçeneğiniz de olmuş olur.
Özellikle adaçayının antimikrobiyal etkisi sayesinde mikroplardan ve bakterilerden koruma özelliği vardır. Hafif yorgunluk belirtisi durumunda hastalıklardan korunma amaçlı adaçayı tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Kuşburnu
Kuşburnu kısa sürede demlenmeli
Kuşburnu iyi bir C vitamini kaynağıdır. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde en çok kullanılan bitkidir. Ancak demlenmesi sırasında kayba uğrayabilmektedir. Bu yüzden uzun süreli demleme işlemi uygulanmamalı, mümkün olduğunca hızlı bir şekilde bitirilmelidir. Çünkü uzun süre beklendiğinde içerisindeki C vitamini okside olarak kaybolmaktadır.
Ateşli hastalıklarda zencefil ve nane kullanılabilir
Nane çayı gribal enfeksiyonlarda ateş durumu da varsa vücudun ısınmasını ve terlemesini sağladığı için kullanılmaktadır. Tüketilen çaya taze olarak da eklenebilir. Aynı şekilde zencefil de ateşli hastalıklarda kullanılabilir ayrıca akciğerlerdeki enfeksiyonun vücuttan çıkarılmasında da faydalıdır.
Kırmızı çay
Kırmızı çay, vücut direncini artırıyor
“Kırmızı çay” olarak da bilinen roibos bitkisinin çayı da vücut direncini artırmaya yardımcı olur. Ayrıca tarçınla beraber tüketildiğinde iştah kontrolünü de destekler. Günde 1 fincan tüketilmesi uygundur.
Kasları yasemin ve papatya ile dinlendirin
Yasemin ve papatya çayları yorgunluk ve halsizlik durumlarında kasların dinlenmesini sağlar. Özellikle kış aylarında günde 1 fincan tüketilmesi tavsiye edilir. Akşam saatlerinde tüketildiğinde uykunun düzenlenmesine yardımcı olur. Düzenli uyku, vücudun toparlanmasını ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Böylece dolaylı yoldan enfeksiyonlara karşı koruyucu olabilmektedir.

Yorumlar